skip to Main Content

Engelvaart Bodywear

Producent van onderkleding sinds 1957

Historie

Engelvaart Bodywear is opgericht in 1957 door de heer M.A. Engelvaart en zijn vrouw in Gouda. Inmiddels bestaat het bedrijf meer dan 50 jaar, en staat de derde generatie aan het hoofd van deze onderneming. In 50 jaar tijd zijn er een aantal noemenswaardige veranderingen geweest:

De Start van Engelvaart 

De heer M.A. Engelvaart begint samen met zijn vrouw met het vervaardigen van RiJo-ondergoed in hun garagebox aan de Visserstraat te Gouda. De naam RiJo is ontstaan door beide voornamen, Rien & Jo samen te voegen. De productie capaciteit was 32 stuks per dag.

Eerste verhuizing 

Het RiJo-ondergoed werd door de markt zeer goed opgenomen zodat het eerste probleem het zoeken naar ruimte was om uit te breiden. Medio 1958 werd het atelier in de Nijverheidsstraat te Gouda betrokken.

Uitbreiding Pand

Het ondergoed RiJo bleef groeien in populariteit, zodat ook het pand  aan de Nijverheidsstraat te klein werd. Waarop dit pand met 300 M² werd uitgebreid.

Verhuizing

Na 3 jaar was het tricotage atelier RiJo ook uit het pand aan de Nijverheidsstraat gegroeid, en is men in het pand aan De Raam getrokken. Dit pand bestond uit twee verdiepingen: begane grond was magazijn en de 1e verdieping atelier.

Aankoop neven vestiging 

In 1967 werd de neven vestiging Nieuw-Vossemeer gekocht, hetgeen onderdeel was geweest van Beeren Fabrics. Behalve het bedrijf werden ook de merken Beeren Tricot en Startex overgenomen door Tricotagefabriek RiJo.

Naam wijziging 

Helaas bestond er een bedrijf in Nederland met de naam Kio, waardoor wij genoodzaakt waren onze naam te wijzigen. De nieuwe bedrijfsnaam werd M.A. Engelvaart’s Tricotagefabrieken N.V. Het werd fabrieken daar het bedrijf inmiddels meerdere vestigingen had. Ook werd de merknaam RiJo omgezet naar RJ-Tricot.

Overname

Drie jaar na de aankoop van Nieuw-Vossemeer kwam het tricotagebedrijf Elegant te koop aan de Gastelseweg te Roosendaal. Dit bedrijf werd door M.A. Engelvaart´s Tricotagefabrieken N.V. eveneens overgenomen en later verhuisde het bedrijf naar het door faillissement van Delana beschikbaar gekomen pand aan de Gezellelaan. In dit bedrijf werd later door Adrie Engelvaart de breierij opgezet.

Nieuwbouw

De Raam in Gouda is inmiddels ook te klein geworden, dus de noodzaak voor een ander pand was groot. Dit keer liet dhr. Engelvaart een nieuw gebouw bouwen aan de Industriestraat. De eerste paal werd door zoon Adrie Engelvaart in oktober geslagen.

Opening

Op 4 september was het gebouw aan de Industriestraat klaar om in gebruik genomen te worden. De opening werd dan ook feestelijk gevierd.

Uitbreiding pand

Inmiddels had  Engelvaart’s Tricotagefabrieken 110 mensen in Gouda in dienst. Maar door de groei van de productie moest dit aantal omhoog. Dat betekende ook een uitbreiding van het pand aan de Industriestraat.

Jubileum

25 Jarig Jubileum van M.A. Engelvaart’s Tricotage Fabrieken N.V. !

Verhuizing

Het bedrijf Engelvaart bleef maar groeien, en in 1985 werd het enorme pand aan de Nieuwe Gouwe Oost Zijde 40 betrokken. Het voormalige complex van British Leyland.

Overname

Het bedrijf Engelvaart Tricot B.V. wordt overgenomen door zoon A.J. Engelvaart.

Tunesie

De productie kosten in Nederland blijven maar stijgen, waardoor Engelvaart genoodzaakt is om elders goedkopere productie mogelijkheden te zoeken. Deze mogelijkheden worden gevonden in Tunesië. Met voorzichtige tred worden dan ook de eerste artikelen in Tunesië geconfectioneerd. Het breien, finishen en snijden werd nog in Nederland gedaan.

Gulle Beeren weken

Om het merk Beeren Tricot extra te promoten werd er een zeer professionele actie opgezet. De Gulle Beeren Weken! Door het sparen van innaailabels konden klanten elke week duizend gulden winnen. Deze reclamecampagne werd op radio Noordzee en Skyradio gepromoot.

Breien in Tunesie

Daar ook Engelvaart Tricot steeds meer concurrentie krijgt uit het verre oosten, is het noodzaak verdere stappen tot goedkoper produceren te nemen. Om dit te bewerkstelligen wordt in Tunesië een breierij opgezet, Dentri Knit’s. Daardoor hebben we nu de mogelijkheid om full product in Tunesië te maken.

Beeren verpakt

Daar de concurrentie steeds groter wordt, meent Engelvaart dat het zinvol in in hun eigen merken te investeren. Er wordt een marketingbureau in de arm genomen om de merken onder de loep te nemen. Allereerst wordt de naam Beeren Tricot veranderd in Beeren Bodywear, en vervolgens wordt de verpakking in een nieuw commercieel jasje gestoken. De gehele lijn Beeren Bodywear vormt weer een eenheid.

Restyling RJ

De laatste jaren heeft Engelvaart voornamelijk in het merk Beeren geïnvesteerd en geproduceerd, en daarbij het merk RJ-Tricot naar de achtergrond laten verdwijnen. Daar wil Engelvaart de komende jaren verandering in gaan brengen, en daarom is het merk Rj- Tricot gerestyled naar RJ Traditional Bodywear! De slogan voor RJ Bodywear wordt “Hoogwaardige producten met een luxe uitstraling!”

Oprichting ververij Fima

Inmiddels heeft Engelvaart bijna het gehele productieproces in eigen beheer in Tunesië, behalve het finishen van de stoffen. De wens om ook dit proces in eigen beheer en onder eigen controle te hebben is groot. In 2009 wordt deze wens gerealiseerd en wordt Fima opgericht.

Overname 

Het bedrijf Engelvaart Bodywear wordt op 1 januari overgenomen door dochter Patricia Engelvaart.

Nieuwbouw

Engelvaart kiest ervoor om in Waddinxveen een nieuw pand te bouwen, nu de gehele productie naar Tunesië is verplaatst. De eerste paal wordt op 22 maart door Patricia Engelvaart samen met  dochter Amy geslagen.

Opening

Op 16 juni wordt het nieuwe gebouw officieel  geopend door dhr. M.A. Engelvaart  & dhr. A.J. Engelvaart.

Geautomatiseerd

Op 8 februari 2016 is het feest op het hoofdkantoor van Engelvaart Bodywear! Alle processen zijn vanaf die datum volledig geautomatiseerd.

Billboard

Op 23 juni 2017 starten wij met ons merk RJ Bodywear een landelijke billboard campagne versterkt door tevens radio reclame op radio538, 100% NL & Radio10.

KWF Kankerbestrijding

Op 29 september 2017 kunnen wij met trots melden dat wij als Engelvaart Bodywear zakenvriend van KWF kankerbestrijding zijn geworden en wij belangrijk wetenschappelijk kankeronderzoek naar o.a. longkanker steunen.

Back To Top
Search